...mindenkinek jár egy saját kertész...

Robotfűnyíró telepítés és karbantartás

Robotfűnyíró: felesleges hülyeség, vagy alapvető kényelmi funkció?

Az elmúlt években egyre inkább teret hódított magának a kertépítés során a robotfűnyíró. Az egyértelműen kényelmi extraként kezelt, kezdetben drága és kiforratlan eszköz, mára már bárki számára elérhető és kifizetődő lehetőséggé vált. Telepítése bár nem bonyolult, érdemes mégis szakemberre bízni, hiszen minden kert más és más, akadhatnak szakértelmet és rutint igénylő helyzetek, amikor már  a barkács hajlam nem elég.

Hova érdemes, hova nem?

Mára a legtöbb gyártó kínálatában szerepelnek a kisebb-nagyobb kerteknek megfelelő kapacitású gépek, így a méret nem okozhat gondot… Vannak azonban olyan esetek amikor egy kert összetett struktúrája, jelentős, 30%-ot meghaladó szintkülönbségei, térben elválasztott részei nem, vagy csak gazdaságtalanul teszik lehetővé egy robot telepítését.  Ezekben az esetekben, már a felmérés során elmondjuk, hogy milyen nehézségek és akadályok vannak, hogy Ön az információk birtokában meghozhassa a szükséges döntést.

Nem árt a gyepnek ha, a nyesedéket folyamatosan visszamulcsozza a gép?

Erről megoszlanak a vélemények szakmai körökben, hiszen mind a két oldalnak megvannak a hathatós érvei saját igazuk bizonyítására, így most én, csak a saját tapasztalataimat osztom meg Önnel:

 

Az elmúlt években számos kert születésében vettem ki a részem, tervezőként és kivitelezőként egyaránt. Gyakran kérnek fel az építést követő rendszeres kertfenntartásra is, így bátran mondhatom elég jól ismerem a gyepek építést követő állapotait. Azokban az esetekben amikor visszamulcsozás történik, a gyepek évközi szellőztetési igénye megnő, ugyanakkor a tápanyag szükséglet érthető okokból csökken. A gyakori szellőztetés miatt kevésbé hajlamos a gyep a mohásodásra, gyomosodásra, ritkulásra. Jól megépített öntözőrendszerrel párosítva nem okoz gondot a gyepnek a visszamulcsozás. 

Melyik márka a tuti?

Tökéletes nincs! Közel tökéletes azonban számos akad!

Ezalatt nem arra gondolok, hogy működik vagy sem, mert ez alapvető elvárás a mai világban egy „százezres” nagyságrendekbe kerülő gépnél, hanem hogy az adott területre nézve a lehető legjobb megoldást jelentse a felmerülő kihívásokra.

Például, ha egy viszonylag egyszerű felosztású, de annál lejtősebb kertbe szeretnénk robotot, ahol a legnagyobb szintemelkedés meghaladja a 30%-ot a legtöbb gyártó gépe elhasal…egyszerűen nem megy fel! Ilyenkor jön egy, ami igen, de az meg a széleket nem nyírja jól, mert a kialakítása okán ugyan stabil és nem borulékony, de cserébe nagy mint egy kisebb panelház….

Okos vagy buta?

Okos robotnak nevezzük azokat a gépeket, melyek saját vagy harmadik féltől származó átjárón keresztül képesek egy a gyártójuk által fejlesztett applikációhoz kapcsolódni, azzal vezérhelhetőek.

Ezen kérdés megválaszolására egy nagyon egyszerű kérdést kell csupán feltenni:

Van e internet ott ahol a fűnyíró dokkolója lesz? Ha nincs, és nem is megoldható gazdaságosan (létezik mobil stick-es internet megosztására alkalmas router), hogy legyen, akkor teljesen felesleges az okos kiegészítőkkel rendelkező megoldást választani. Bár a gép képes a bluetooth kapcsolatra is, azonban ez nem jelent igazi kényelmi megoldást. Amennyiben viszont van elérhető internetkapcsolat, érdemes okos eszközt választani, és szó szerint a fotelből vezényelni a fűnyírást!

Akkor foglaljuk össze, mikor lehet jó befektetés egy robotfűnyíró?

  • Van rá igény és a kert kialakítása is lehetővé teszi.
  • Szabadidejében inkább pihenne, vagy bármi hasznosabbat szeretne csinálni, mint a fűnyírás.
  • Szeretné otthona mellett kertjét is 21. századinak mondani, és élvezni a technikai megoldások adta lehetőségeket .

Ön is szeretne egyet?

HÍVJON: 06 70 612 0105

Minden Jog fenntartva 2020. Webdesign krisz