...több mint kert...

Öntözőrendszer tervezés és építés

Mindenki más márkát ajánl? Különböző árajánlatokat kapott ugyan arra a kertre? Nem érti mit tartalmaz az adott ajánlat?  Anyag+munka= 100+áfa?

Ha a fenti példamondatok közül ismerősen hangzik egy vagy több, akkor már biztosan belefutott egy két nehezen vagy épp sehogy sem értelmezhető ajánlatba.

Az első és legfontosabb, amit érdemes már az elején tisztázni, hogy ha egy új kert építésében, vagy a meglévő kert teljes felújításban gondolkodik, az öntözőrendszeren nem érdemes spórolni!

A „majd locsolom slaggal” és a ” majd esik az eső” tartalmú gondolatok ideje véget ért. Egy igazán szép kerthez, igazán precíz és hatékony locsolásra van szükség, amit esővel ugyan igen, de slaggal sajnos nem lehet kivitelezni. 

Az elmúlt években egyre melegebbek a nyarak, sőt nem ritka az sem, hogy az ősz is az utolsó pillanatig meleg és száraz. A száraz meleg pedig nem a gyep és a növények barátja, legalábbis megfelelő vízutánpótlás nélkül biztos nem. A jól megtervezett öntözőrendszer (igen ezt is tervezni kell)  pontosan annyit és oda locsol ahová és ahogyan kell. Ebben rejlik a spórolás titka, ugyanis míg az ember, ha slaggal vagy billenő esőztető fejjel locsol, egyes területekre túl sok, máshová túl kevés vizet juttat ki, tehát aránytalanul teszi azt. A túl sok víz ugyan úgy rossz, mint a túl kevés, cél mindig az egyensúly!

Most, hogy tisztáztuk miért kell az öntözőrendszer, nézzük a hazai helyzetet:

Számos gyártó képviselteti magát hazánkban, így igazán embert próbáló feladat kiválasztani a számunkra megfelelő márkát.

A különböző gyártók más-más áron kínálják többnyire azonos műszaki paraméterekkel rendelkező öntözéstechnikai termékeket, nem egyszerű feladat tehát naprakésznek lenni, hogy mikor melyik a jobb ár-érték arányú rendszer. Az egyik kicsit drágább, de több garanciát vállal, a másik olcsóbb de relatív kevés garanciát ad a termékekre. Arra kérdésre, hogy melyik akkor a jó, nincs megfelelő válasz. Mindenkinek más, talán ez a legkorrektebb.  

Minden telepítő más-más gyártó termékére esküszik, azonban ettől még lehet ugyan olyan jó a rendszer, a tényleges különbség az ajánlatban és annak szakszerű elkészítésében rejlik.

Fontos megjegyezni, hogy csak azonos műszaki tartalmú ajánlatokat lehet eredményesen összehasonlítani! (almát csak almával)

Az elmúlt években sokszor adtam úgy ajánlatot, hogy miután elküldtem vissza se jeleztek, aztán  2-3 hónappal később hívtak, hogy

…valami baj van az öntözővel meg kéne nézni…”

IMG_3987

Előtte: A kert 6 zónás rendszerét 4 mágnesszelep vezérelte, természetesen elégtelen szórásképet alkotva.

Utána: A szükséges elemek cseréje, és a zónák megfelelő felosztása után tovább bővítettük az öntözőrendszert.

Mint kiderült, az én ajánlatom magasabb volt, így nem azt választották, de most hogy a gyepszőnyeg kisárgult, meg a tuja is haldoklik és az aki csinálta fel se veszi a telefont, így rám gondoltak.

Bár örülök, ha rám esik a választás, de ilyen esetben azért felemás az érzés, mivel gyakorlatilag nem csak egy új rendszer építésére hanem a régi bontására (jobb esetben átépítésére) van szükség. Ez pedig nemcsak drágítja, de időben is lassítja a munkavégzést, ami senkinek nem jó… 

Ha tehát öntözőrendszer építésében gondolkodik van Önnek egy ajánlatom:

Megtervezem és megépítem kertjének automata öntözőrendszerét

Az aktuális ár-érték arányt figyelembe véve választom ki a megfelelő márkát

Munkámra 3 év teljes körű garanciát vállalok

Tételes terv és tényajánlatot készítek, melyet igény esetén részletesen elmagyarázok

Kérdése van? Megrendelné?

Keressen az elérhetőségek valamelyikén!

Minden Jog fenntartva 2023. Webdesign krisz