...több mint kert...

Kert tervezés

A kert tervezése a jó tervező fejében már a megérkezés pillanatában elkezdődik. Ez a folyamat a Megrendelő megismerésével és a vele való beszélgetésben teljesedik ki…

…kezdtem ezzel az előbb, azonban az, hogy valójában ez mennyire igaz , azt egy az életből vett példán keresztül mutatom be.

Történt egyszer, hogy éppen egy megbeszélt találkozóra érkeztem, a feladat a „szokásos”
mondta a megrendelő a telefonban

„új építésű ház, rendezett telek, kéne valami szép kert…”

Természetesen amikor ezeket a szavakat hallom, már sejtem, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű, de optimista ember lévén, mit sem törődök ezzel. Megérkeztem tehát, és nem lepődtem meg azon amit láttam, a „rendezett telken” úgy, kb 5-6 m3 építési törmelék hevert nemes egyszerűséggel és némi gépi erővel szétterítve és jó alaposan beleforgatva a csillagászati áron odahordott /máshonnan szintén drágán elszállított/ termőrétegbe.

Szépen indul, már az első pillanatban csak rosszat tudnék mondani, hát hogy lesz ebből üzlet? 

Ebben a pillanatban dől el, hogy Ön valóban a kívánt szakemberrel találkozik e, vagy 20-30 perces szócséplés után mehet újabb tervezőt keresni…

Ugyan is, ha kizárólag az lenne a cél, hogy tervezzek egy szép és drága anyagokból álló kertet, ezt mind figyelmen kívül hagyva, csak annyival elintézném a dolgot, majd a kertépítő megoldja ahogy tudja. A tervező feladata, ugyanis csak az, hogy rajzoljon néhány skiccet, készítsen egy pár 3D-s látványtervet és mindezt sok mérnökóra (értsd: óradíj) felszámolásával értékesítse Önnek, ugye? 

Remélem erre NEM volt a válasz, mert én ezen a vonalon folytatom tovább a gondolat menetet… 🙂

Szerintem egy jó tervező dolga nem lehet csak ennyi!  Nem egyszer fordult elő, hogy olyan kertek építésére kértek fel, amihez már elkészült a terv, azonban miután kifizették azt, a kivitelezést már nem vállalta a cég. Nem véletlenül, hiszen tervezés során kiderült, hogy a megrendelő nem szán túl sokat a kivitelezésre, a házépítés után kifulladt a büdzsé. A kert bekerülési költsége viszont a családi házéval vetekedett, a szükségtelenül és kéretlenül betervezett anyagok miatt!

A konkrét példa: A 300m2-es kertbe tervezett látszóbeton (!!!) grillező anyagköltsége (már ha a tervek alapján építjük) milliós tétel lett volna. 

Természetesen van olyan szituáció, mikor ez a feladat, de ehhez arra van szükség, hogy a megrendelő részéről is ez legyen az igény. Az említett példában nem ez volt a helyzet, sőt ennél a pontnál még nekem kellett magyaráznom, hogy nem én akarom lehúzni a tisztelt megrendelőt,hanem a tervező álmodott nagyokat…

Mi a tanulság?
Olyan tervet kell készíteni amiben olyan tételek vannak amire a megrendelőnek valóban szüksége van és olyan anyagokat kell betervezni ami illeszkedik a megrendelő kertre szánt pénzügyi terveibe.

Ja, hogy akkor kisebb a bekerülési költség, azaz a tervezői díj? Hát ja!

Amennyiben eleget olvasott, lenne egy ajánlatom:

Bízza rám kertje tervezését!

Miért?

Olyan tervet készítek ami illeszkedik az Ön és családja elképzeléseihez

A tervdokumentáció ésszerű és kivitelezhető tartalmú lesz

A tervezett kert korszerű és időt álló lesz

A kész kert harmóniában lesz a környezetével

Nem csak megtervezem, de igény szerint meg is építem a kertet

Keressen bátran, az elérhetőségek egyikén!

Minden Jog fenntartva 2023. Webdesign krisz