Kertépítés


 A kertépítés már ott elkezdődik, hogy megtalálja a megfelelő kivitelezőt, aki álmait formába öltve, minőségi anyagok és átgondolt, gondos tervezést követően kifogástalanul elvégzi a rá bízott munkát! Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a Kedves Érdeklődő felé.

Ahhoz, hogy Ön megtalálja a számára legmegfelelőbb tervezőt és/vagy kivitelezőt, számos kritériumnak kell megfelelnie.

minta01nagykicsinyitett

 • Versenyképes ár

 Mekkora összeget fog Ön elkölteni a kertjére, mekkora a költségkeret? Ezzel a kérdéssel nem a megrendelő  pénztárcájában szeretnénk kutatni, anyagi helyzetét felmérni! A kerttervezés és a költségbecslés folyamata egy rendkívül időigényes feladat, a tervezés során a korrekt anyaghasználat érdekében – legfőképp, hogy ne lőjünk se alá, se fölé az anyagok árában és egyben minőségében a betervezésénél – ezt a kérdést fel kell tennünk. 

Egy jó kerttervező, kertépítő minőségi anyagokból, megbízható források felhasználásával tervez. Ezek az anyagok egytől egyig a legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek, amelyek minőségére garanciát tudunk vállalni!

A kert egy szerves egész, minden összetevője szoros kapcsolatban áll egymással, egy minőségileg nem megfelelő összetevő az egész rendszert boríthatja (pl.: nem megfelelő talaj, hibás öntözőrendszer, nem megfelelő ápolás).

 

Ezt elkerülendő, célszerű a szakember véleményét, biztos tudását elfogadni!

 

 • Korrekt árajánlat

 A megrendelő megfelelő tájékoztatása érdekében árajánlatot készítünk, bár lehet, hogy rögtön nem tudunk árat mondani, ettől függetlenül ez nem a megrendelőt terheli. Tehát egy korrekt ajánlatnak ingyenesnek kell lennie, illetve a következőkből kell, hogy álljon:

  • A kertépítés során felhasznált anyagok pontos megnevezése, egységárakkal és összegezve, legalább egy alternatíva felkínálásával
  • A kertépítés munkafolyamatainak tételes és részletes lebontását
  • A munka becsült időtartamát, ütemezését
  • Garanciális feltételek feltüntetését, idejét
  • Elérhetőségek feltüntetése 
  • Költségbecslés elkészítése egy héten belül

 

 • Referenciamunkák

 Az ügyfél döntését segítendő, ha az általa felkeresendő cég munkáit összesítve, rendezve megtalálja a honlapjukon, vagy akár szórólapon, rendezettségük korrekt munkavégzésre enged következtetni. A kivitelező kialakult stílusjegyeit megismeri, munkamoráljukra, munkavégzésükre rálátást biztosít! Tekintse meg referenciáinkat!

 

Kertépítés munkafolyamatai


 •  Elképzelések a kertépítés megkezdése előtt

 Végig kell gondolnunk, hogy mi a célunk a kerttervezés, illetve kertépítés során, hogy minél olcsóbban jussunk hozzá a kertünkhöz, vagy gyönyörű, élhető és egészséges környezetet kapjunk. Amennyiben az előzőt választja, abban az esetben a bekért árajánlatok közül a legolcsóbbat érdemes választania. Ezek az árdifferenciák azonban a műszaki tartalomban fognak megmutatkozni!

Vegyünk egy példát: Ön szeretne egy öntözőrendszert, de nem biztos a dolgában, így több kivitelezőtől is ajánlatot kér. Az Ön kertjében van egy fúrott kút, ideális nyomás- és vízhozam értékekkel. Az öntözőrendszer vízbetáplálását szeretné erről a kútról megoldani. Azonban van amikről nem tud. A különböző márkájú öntözőrendszerek más-más minőségi- és ezáltal más árkategóriába is eshetnek. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy az adott kivitelező igyekszik drágább anyagokkal dolgozni a nagyobb haszon reményében, hanem hogy egyes megoldások drágább, jobb minőségű, strapabíróbb és tartósabb anyagokat igényelnek.Ez az Ön által kapott árajánlatban megmutatkozhat úgy, hogy a mágnesszelepek árdifferenciája 1-1 ajánlat között akár 25-30% eltérést is mutathat. Itt arról lehet szó, hogy kútról történő öntözés esetében az egyik kivitelező figyelmen kívül hagyta, hogy a kút szivattyúja számos szennyeződést felszívhat, károsítva ezáltal az öntözőrendszer többi alkatrészét, míg a másik kivitelező speciálisan ilyen esetekre tervezett döntött házas, öntisztító membránnal rendelkező mágnesszelepet tervezett használni. Nem kérdés, hogy melyik fog tartósabban, jobban működni!

Hasonló dolog például a szórófejek számának jelentős differenciája két ajánlat között, ilyenkor a szórásképben mutatkozik különbség. Ezek olyan dolgok, amit egy laikus számára is feltűnőek!

Az első és legfontosabb dolog, hogy mi maradjon a létesítendő kertben, ez fogja leginkább meghatározni a koncepciót. Legyen szó koros fákról, vagy meglévő sövényről, amihez a megrendelő ragaszkodik, továbbra is hangsúlyos pontok maradnak a kertben. Azonban a szép kerthez kemény szív és éles balta kell! Természetesen a kerttervező az, aki a leginkább védeni szeretné a meglévő környezetet, igyekszik minél jobban ehhez igazítani a koncepcióját, beteg, öreg növények esetében viszont a későbbi balesetveszély elkerülése érdekében mindenképpen a növény eltávolítása végett fog dönteni.

A második dolog a kert felhasználása, területek felosztása. El kell döntenünk, hogy mire, mikor és hogyan fogjuk használni a kertet, vagy az adott kertrészt. Az évszakok változásával egyes területek más-más funkciót vesznek fel, a felhasználásban ehhez is igazodni kell! A funkciók későbbi drasztikus változtatásával az egész kert koncepciója felborulhat, egysége felbomolhat. Az intenzíven használt területeket mindenképpen funkciójukhoz mérten kell kialakítani, megközelíthetőségét biztosítani, a környezetet pedig úgy rendezni, hogy az nem vonja el teljesen a figyelmet (vizuális és funkcionális kapcsolatok), biztonságos környezetet teremtsen.

Fontos az allergén, szemetelő és szúrós növények biztos ismerete is! Egyértelműen nem teszünk gyerekes család környezetébe olyan növényeket, amelyek bogyóit elfogyasztva súlyos mérgezést szenvedhetünk, vagy amik nagy, szúrós tüskékkel, tövisekkel rendelkeznek, illetve olyan, nem sterilizált növényfajokat (pl.: Ginkgo biloba – Páfrányfenyő, nőnemű egyedét), amelyek irtózatos bűzzel árasztják el a kertet! Azonban az allergén növények nem minden ember számára egyaránt kellemetlen hatásúak. Ugyan ki szeretne tüsszögve, viszketve időt tölteni a kertjében? Ezt viszont időben ki tudjuk deríteni, amennyiben a megrendelő tud allergiájáról, vagy csak szimplán elkerüljük annak lehetőségét!

Mindezeket figyelembe véve egy tapasztalt kerttervező, kertépítő képes megtervezni, létrehozni egy összeillő koncepciót, egy olyan kompozíciót, amiben a megrendelő igazán otthon érezheti magát, ahol kikapcsolódhat, problémáiról megfeledkezhet! Természetesen erre mindenképpen a kertépítés megkezdése előtt van szükség!

 

 • Öntözőrendszer elhagyásának kérdése

 Úgy gondoljuk, egy modern kert nem épülhet meg a megfelelő infrastruktúra hiányában. A kert állapotának és megfelelő ápoltságának fenntartása érdekében a vízellátás kérdésének megoldása kritikus. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy ma épülő kert elengedhetetlen része az automata öntözőrendszer! Nem csak időt de pénzt is spórol a tulajdonosának. Gondolom Önnek sincs napi 4-5 órája csak a kertje öntözésére!

Füvesítés illetve gyepszőnyeg telepítés esetén az öntözőrendszer megléte feltétlen, annak hiányában garanciát nem tudunk vállalni se a munkára, se a termékre!

 

 • Általános kertépítés munkafolyamatai

 

  • Terület előkészítése, nem kívánt elemek (növények, épületrész bontása, tó felszámolása, stb.) eltávolítása
  • Durva talajmunka (földcsere, földtöltés) gépi- valamint kézi erővel
  • Infrastrukturális elemek elhelyezése (védőcsövek, csatornacsövek, mélyen húzódó, valamint későbbi hozzáférhetőséget nem igénylő elemek megépítése, elhelyezése)
  • Épített elemek elhelyezése, megépítése (burkolat építése, támfal és lépcső építése, terasz építése, tó építésének előkészítése, lámpák pontalapja, stb.)
  • Ágyások, felületek elválasztása ágyásszegélyező anyagok használatával (fa, kő, műanyag, és/vagy fém)
  • Öntözőrendszer telepítése (korábban lerakott védőcsövek felhasználásával)
  • Vakondháló telepítése, finom terepplasztika (kézi erővel), tápanyag beforgatása (trágya, fűműtrágya)
  • Növények ültetése, telepítése (szabadföldi, cserepes balkonnövények)
  • Füvesítés (fűmagvetés, hidrovetés, vagy gyepszőnyeg telepítés)
  • Fenyőkéreg kiszórása
  • Befejező munkafolyamatok (takarítás, keletkezett törmelék elszállítása, ha korábban a terület és a környezet nem igényelte)